Posted by: pastibestari | 01/04/2010

WAJIB PERTAHAN PR

PAS telah mengadakan pakatan dengan DAP dan PKR. Bermakna, setiap tindakan PAS perlu menggambarkan pegangan teguh terhadap pakatan tersebut.

Dilihat dalam sirah, Nabi SAW amat perpegang teguh pada sebarang penjanjian, walau terhadap non-muslim.

Dalam perjanjian Al-Hudaibiyyah, Nabi SAW mengadakan perjanjian dengan Kuffar Quraish, waima dilihat seperti berat sebelah. Dalam perjanjian tersebut, tidak dibenarkan orang Makkah yang masuk Islam berlindung dibawah kerajaan Madinah. Tiba-tiba, Abu Bashir telah berlindung dibawah kerajaan Makkah. Perkara itu, sampai kepada pengetahuan pimpinan Quraish, menyebabkan mereka menghantar dua orang wakil, iaitu Al-Azhar dan Al-Akhnas untuk berjumpa dengan Nabi SAW untuk mengambil Abu Bashir.

Nabi SAW tetap menyuruh Abu Bashir pergi ke Makkah, waima mendapat bantahan dari sebilangan besar para sahabat, kerana mereka bimbang Abu Bashir di bunuh, ataupun dimurtadkan.

Nabi SAW tetap menyuruh Abu Bashir pergi ke Makkah, kerana akur dengan perjanjian yang telah dimetrai antara Baginda SAW dengan kerajaan Quraish ketika itu.

Ini membenarkan sabda Nabi SAW;


Maksudnya;
”Orang islam itu berpegang dengan syarat-syarat mereka

Justeru, tindakan mengugat pandangan rakyat terhadap kesetian PAS terhadap perjanjian dalam Pakatan perlu ditentang. Dengan kata lain, pihak yang boleh menggugatkan gambaran kesetian PAS terhadap perjanjian dalam pakatan, wajar dikena tindakan yang keras. Terutama, jika tindakan tersebut boleh melahirkan keburukan pada imej Islam dan PAS itu sendiri.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: