Posted by: pastibestari | 27/10/2009

Renungan Buat Pendokong PAS

Dalam politik demokrasi berpilihanraya, memaut hati rakyat merupakan satu kemenangan. Apabila menjadi golongan majority, petanda memerintah akan tercapai.

Jika berpuas hati atau reda dengan kekalahan dalam sesuatu pilihanraya dengan dakwaan asal Islam menang, makanya tidak perlu masuk Pilihanraya. Tidak perlu habiskan duit beribu-ribu ringgit, untuk garap petugas dalam sesuatu pilihanraya. Bahkan, lebih baik jadi jemaah tabligh yang hanya berdakwah di masjid dan surau sahaja.

Di Malaysia, PAS dan UMNO merupakan dua parti yang bermusuh turun temurun. PAS akan berusaha hendak mengalahkan UMNO, dan UMNO mahu mengalahkan PAS.

Tidak pernah berlaku dalam sejarah, PAS berjaya memerintah Malaysia, sebaliknya UMNO, sejak merdeka sehingga kini, mereka memerintah dengan segala kezaliman dan kediktatoran.

Pilihanraya ke – 12, PAS bersama Pakatan Rakyat berjaya membina kerajaan di negeri yang tidak disangka mencapai Kemenangan. Selangor dan perak, antara negeri yang tidak pernah terfikir oleh PAS pun, untuk menjadi salah sebuah parti yang memerintah bersama-sama parti yang lain.

Kebersamaan PAS dalam pakatan rakyat, memberikan kekuatan kepada PAS, seterusnya mencapai kemenangan dalam beberapa pilihanraya, sama ada pilihanraya kecil, atau besar.

Pun begitu, tindakan sebilangan pihak dari kalangan pimpinan PAS amat memalukan; iaitu melahirkan keraguan dikalangan rakyat terhadap keberadaan PAS dalam Pakatan Rakyat. Jika sebelum ini, wujud tindakan yang meragukan, kemudian ditutup balik setelah dimarahi oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat, tetapi tindakan secara saraf kelihatan sedang berlaku.

Tindakan sebegitu, melahirkan persepsi buruk terhadap PAS, seterusnya rata-rata rakyat melihat bahawa PAS tidak perform dan tidak komited dengan Pakatan Rakyat.

Apabila persepsi ini wujud, sewajarnya dihapuskan segera persepsi ini. Bukannya berdiam diri, biarkan persepsi sebegini berlanjutan di hati-hati rakyat, terutama dari kalangan sahabat-sahabat dari pakatan rakyat.

Jika ia berterusan, pasti akan dijadikan modal musuh-musuh PAS dalam mengalahkan PAS dalam pilihanraya umum akan datang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: