Posted by: pastibestari | 08/10/2009

PAS – DAP, Berdamai lagi, lagi, dan lagi…

Hari ini, PAS dan DAP Selangor telah melakarkan satu lagi sejarah. Terhasil satu lagi majlis perdamaian antara PAS – DAP. Terpampanglah wajah-wajah pimpinan PAS dan DAP yang tersenyum mesra. Seolah-olah tidak ada apa-apa yang berlaku sebelum ini. Inilah watak politikus. Boleh berubah-ubah dengan sekelip mata.

Dulu, situasi sebegini juga pernah berlaku. Dalam isu arak umpamanya. Mereka bersalaman dengan penuh “keikhlsan”.  Berjanji setia tidak akan mengadakan sebarang tindakan yang melahirkan kekacauan dalam Pakatan Rakyat. Tetapi, belumpun reda sepenuhnya, timbul pula is SELCAT.

Jika diamati, pertembungan antara PAS dan DAP di Selangor, bukanlah sangat kerana isu antara PAS dan DAP, tetapi lebih kepada karenah Hasan Ali itu sendiri yang sering mencetuskan pertembungan.

Dan semuanya berpaksikan kepada isu melayu. Mempertahankan melayu, kononnya. Setahu saya selama ini yang meratib Melayu, Melayu, Melayu adalah UMNO sahaja. Dan PAS tetap teguh dengan Islam dan menolak sebarang fahaman ke”bangsa”an. Mungkin juga Hasan Ali masih tidak faham dasar perjuangan PAS. Maklumlah, baru setahun jagung berjuang dalam pentas PAS berbanding dengan pimpinan yang lain.

Walaubagaimana pun, diharapkan pertemuan kali ini benar-benar melahirkan perdamaian. Namun, kita tunggu dan lihat drama seterusnya….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: