Posted by: pastibestari | 28/09/2009

Hasan Ali, Kami Sudah Bosan!

Rata-rata rakyat Selangor kini sudah mula rasa muak dan bosan, khususnya ulangan isu yang melibatkan YDP Pas Dato Dr. Hasan Ali. Sikap beliau yang selalu menimbulkan isu dengan Pakatan Rakyat dan suka membuat tindakan sendiri tanpa merujuk kepada kepimpinan Pakatan Rakyat menimbulkan banyak persoalan. Beliau juga seringkali berlagak seperti mahu meletakkan diri beliau sebagai ketua di dalam Pakatan Rakyat.

Dalam siri ceramah beliau pun, beliau hanya memperkatakan tentang PAS, seolah-olah PAS sahajalah yang hebat, yang mampu memimpin dan menjadi KETUA di dakam Pakatan Rakyat. Dan beliau juga pernah “tersasul” menyebut sebagai.. ‘Bakal MB Selangor!’. Apakah beliau merasakan beliaulah yang paling layak menjadi MB Selangor? Hentikan lah… Saya khuatir jika orang begini ada di dalam Pakatan Rakyat, imej Pakatan Rakyat akan pudar! Sama ada disedari atau tidak, beliau telah menzahirkan kepada umum sikap dan permusuhan beliau baik kepada rakan sePAS seperti YB Khalid Samad ataupun rakan sePakatan seperti Ronie Liu. Yang anihnya, dalam isu ‘kepala lembu’, beliau diam seribu bahasa.

Saya mengharapkan Pimpinan PAS dapat melakukan sesuatu. Masakan kalian lupa ketegasan Allahyarham Ustaz Fadhil Noor dalam menangani sesuatu isu.

Pak Subki pernah bercerita, ketika krisis tuduhan khalwat yang melibatkan Mat Sabu, sesuatu keputusan cepat-cepat dilakukan, agar tidak melahirkan krisis yang berlanjutan. Perdebatan secara ilmiyyah dilayan oleh ustaz Fadzil Noor sedemikian rupa, demi mencari penyelesaian yang jitu dan tuntas.

Ketika itu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan Ustaz Harun Taib berbeda pendapat dan hujjah dalam menentukan, apakah Mat Sabu patut dikenakan tindakan disiplin ataupun tidak. Segala hujjah-hujjah yang dikemukakan oleh dua tokoh ulama ini, didengari rapi oleh Ustaz Fadzil Noor, yang akhirnya pendapat Ustaz Harun Taib diterima, disamping memberi penghormatan terhadap hujjah Tuan Guru Nik Abdul Aziz.

Ketegasan Pimpinan PAS perlu agar kelakuan beliau yang “tidak senonoh” itu tidak berterusan menjadi duri dalam daging di dalam Pakatan Rakyat.

Berkaitan dengan SELCAT, saya tidak nampak masalahnya dengan perbicaraan terbuka. Kalau selama ini , kita sibuk menyatakan ketidak telusan UMNO Barisan Nasional dan agensi kerajaan dalam mengendalikan sesuatu kes, kenapa dalam halk ini kita tidak mahu berubah. Di mana lagi rakyat dapat melihat ketelusan di dalam pentadbiran kerajaan. Apakah beliau cuba mencari populariti sama seperti apa yang dilakukana oleh UMNO! Banyak lagi isu-isu lain yang perlu diperjuangkan oleh beliau selain ‘mengganggu’ di dalam isu yang telah diputuskan oleh Pakatan Rakyat.

Kepada Dato Dr Hasan Ali…sudahlah…rakyat sudah jemu dengan sikap kamu! Dan kamu harus sedar bahawa sekarang ini sudah ada ahli-ahli dan cawangan PAS yang mula memboikot aktiviti kamu… malah mengharamkan kehadiran kamu ke kawasan mereka…

Advertisements

Responses

  1. Dato Dr Hasan Ali adalah seorang yang tegas dengan ungkapannya.Beliau adalah pejuang Parti Islam(Pas) yang tulen…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: