Posted by: pastibestari | 11/09/2009

CARI JALAN NAK DAKWAH ORANG UMNO

Kita tidak sewajarnya berfikir untuk mengislamkan DAP sahaja, malah berfikir mengIslamkan UMNO juga wajib difikirkan. Pun begitu, pendekatan terhadap UMNO, tidak boleh disamakan dengan pendekatan dengan DAP.

DAP adalah orang bukan Islam yang jahil tentang Islam. apabila mereka jahil, tindakan yang paling berkesan adalah berdialog; memberi kefahaman kepada mereka tentang Islam.

Jika mereka faham islam, tidak mustahil mereka akan menerima Islam, ataupun mereka akan menjadikan Islam sebagai agama pegangan hidup mereka.

Adapun UMNO, mereka adalah parti orang melayu yang mendakwa beragama islam. malah, mereka mempunyai ulama-ulama yang memakai serban dan jubah, juga boleh membaca kitab-kitab arab yang muktabar.

Justeru, berhadapan dengan UMNO, tidak boleh sekadar berdialog, tetapi hendaklah difikirkan cara untuk meluputkan fahaman melayu yang diperjuangkan oleh UMNO.

Kewujudan UMNO dalam keadaan wujudnya ulama-ulama mereka, sudah 60 tahun lebih. Pun begitu, mereka tetap kekal dengan pemikiran asobiyyah mereka. Jika ini berlaku, kita akan faham, UMNO menolak islam bukan kerana kejahilan mereka, tetapi kedegilan mereka.

DAP tolak Islam kerana KEJAHILAN mereka terhadap Islam. adapun UMNO menolak Islam kerana KEDEGILAN mereka.

Orang yang jahil, perlu diberi kefahaman. Adapun orang yang degil, tidak cukup memberi kefahaman, tetapi hendaklah diberi seksaan terhadap mereka.

Justeru, pendekatan yang paling baik adalah, perlu berusaha untuk meluputkan parti UMNO. adapun ahli-ahli UMNO, perlu diajak dan diseru agar tukar parti, daripada parti Kebangsaan kepada parti islam.

Jika itu juga agak susah hendak dilakukan, mendesak agar UMNO tukar dasar merupakan tindakan yang penting. Apabila UMNO sudah tukar dasar mereka dari kebangsaan kepada Islam, ketika itu pertembungan UMNO-PAS tidak relevan berlaku lagi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: