Posted by: pastibestari | 25/08/2009

LUPA DARATAN KERANA WANG

Kebanyakkan ahli politik mampu hidup dalam keadaan susah dikala mereka tidak berkuasa. Pun begitu, setelah mereka berkuasa, cara hidup mereka boleh berubah, malah kadang-kala melahirkan perasaan sombong dan bongkak terhadap sesiapa sahaja, terutama terhadap rakyat mereka.

Dalam sistem demokrasi, sokongan dan undian rakyat merupakan penentu terhadap kemenangan. Di saat pilihanraya sedang berlaku, rakyat diperlakukan seperti raja, tetapi setelah pengisytiharan kemenangan mereka sebagai ’orang berkuasa’, rakyat yang diperlakukan seperti raja telah bertukar menjadi seperti hamba.

Inilah fitnah yang menimpa kepada sesetengah pimpinan-pimpinan politik dalam negara kita, malah di mana-mana sahaja.

Sesungguhnya ramai manusia itu binasa dengan ujian kesenangan hidup berbanding ujian kesusahan. Di saat kesusahan sedang menimpa, manusia mampu menghadapi segala ujian ini, tetapi disaat kesenangan sedang menimpa, mereka agak susah untuk berhadapan dengan ujian tersebut.

Lihatlah bagaimana Allah membinasakan umat Nabi Soleh yang ingkar ajaran Allah SWT disebabkan kesenangan dan kemewahan. Mereka mempunyai kehebatan dari sudut pembangunan, tetapi ternyata mereka binasa dengan kesombongan dengan ujian kemewahan itu.

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: